Möt fotografen Thomas H Johnsson

Thomas H Johnsson

Född 1972 i Landskrona.
Thomas är en aktiv föreläsare och workshopledare i fotografi.
Han har producerat ett flertal böcker och ställt ut bilder både nationellt och internationellt, i allt från från Kulturen i Lund till Galleri LaLoge i Paris.
Han har nominerats och tilldelats ett flertal priser däribland nominerad till Scanpix Stora Fotopris 2007, han tilldelades NUDOK-diplomet av Nordiska Museet i Stockholm hösten 2009.
Thomas står även bakom ett antal filmer där han delproducerat och stått för fotot.

Möt honom här i en kort intervju om och kring hans skapande.


Bild: Andreas Engman
 

Har det alltid varit självklart för dig att arbeta med bilder / fotografi?
-Inte alls. Det var nästan en ren slump. Måleri var för långsamt, musik krävde mer tålamod, men med kameran kunde jag ta mig ut till större världar och arbeta och leva samtidigt. Det är något som passar mig.

Vad är din största drivkraft?
-Livet. Världen. Och att jag måste, att det inte finns några alternativ, det finns så mycket som måste ut. Jag är ju av den uppfattningen att konsten kan förändra världen, nä, förresten, inte världen. Men människorna som lever i den. Minns att  Camus en gång har formulerat det lite mer artikulerat …

Vad anser du definierar en bra bild.
-Känslan. Om jag själv går igång.  När jag känner att det är på riktigt, att konstnären vill något, vågar gå på djupet, sen spelar motiv eller ämne mindre roll för mig. Och det är ju såklart högst subjektivt.

Vilken idag verksam fotograf skulle du vilja möta och vad skulle du vilja fråga henne / honom?
-Mig själv för tjugofem år sedan. Om vad mitt femtonåriga jag skulle tycka om mig där jag står idag? Nu tjugofem år senare.

Kan du ge tre snabba tips för att bli en framgångsrik bildskapare?
-Det finns naturligtvis inga klara svar. Allt jag kan säga är att inte lyssna för mycket på alla ”förståsigpåare” (som jag nu) som ska förklara hur saker och ting bör vara och bör göras.
1: Lyssna på dig själv och gör på ditt eget vis.
2: Gå din egen väg.
3: Begränsa dig inte till fotografisk bild. Ta in musik, litteratur, film, måleri, mat, sex, trav, vinet, poesin, ja livet, allt det där du själv går igång på. Lägg till envishet och hårt arbete och du har en skön blandning att hämta ur.
Det får bli mina små tips. Sen har jag lite dålig koll vad det egentligen innebär att vara en framgångsrik bildskapare.