Möt fotografen Stefan Tell

Stefan Tell

Född 1972 i Stockholm.
Stefan har en bakgrund inom reklambranchen med bland mycket annat grafisk produktion och projektledning, idag är Stefan fotograf och en flitig bloggare. På hans blogg kan man läsa om vardagen som fotograf, uppdrag, ljussättningar, tips om och kring fotografering och allt där emellan. Bland Stefans uppdragsgivare hittar man företag, organisationer, bokförlag och tidskrifter. Stefan är verksam i Stockholm där han främst fotograferar porträtt och är en fena på att jobba med ljussättning i studio.

Här får du i en kort intervju läsa om hur han tänker kring fotografyrket, bilder mm.

fotograf-stefan-tell

Hur kom det sig att du började arbeta som fotograf?
-Det var egentligen först inget aktivt val, jag gled över på fotografering mer och mer under något år och sedan var jag helt plötsligt fotograf på heltid. Under 90-talet började jag min karriär på reklambyrå som AD-assistent, startade sedan webbyrå, sålde den men missade tyvärr IT-miljonerna med ett halvår ungefär, startade en ny reklambyrå och frilansade sedan som någon slags enmansreklambyrå. Efter att ha frilansat som allt från grafisk formgivare till webbdesigner, projektledare och även fotograf började jag känna att det blev svårare och svårare att vara hyfsat bra på så mycket, och fotograferingen var roligast. Så jag blev fotograf på heltid. Övriga bitar med form, projektledning och marknadsföring får jag rätt mycket av ändå i mitt egna företag, och underlättar i arbetet med alla kunder.

Vad är din största drivkraft?
-Ha roligt, ha roliga kunder, ha roliga uppdrag. Och försörja mig. Och ha kontroll över mitt eget liv. Allt hänger ihop på något vis, att blogga t ex ger väldigt mycket för självförtroendet, plus att det ger möjligheten att få kontakt med nya människor (de som vågar höra av sig, dvs).
Just nu är jag pappaledig för andra gången, denna gång med tvillingar, och arbetar inte alls fram till efter sommaren. Så drivkraften just exakt nu är bara barn och familj. Har knappt ork eller tid att göra något annat, sen får jag se hur det ska gå att få igång allt efter inskolning på förskola.
Så försörjning och tid kommer bli ännu högre upp på prioriteringslistan, vilket tvingar mig att arbeta smartare och mer effektivt, inte hårdare och längre.

Vad anser du definierar en bra bild?
-Att den fungerar. Det finns miljarder fina bilder, men inte lika många som fungerar för det som kunden hade tänkt. Jag brukar inte krångla till det så mycket, vill hellre att bilderna används än att skapa stora konstverk. Så har jag nog alltid varit, oavsett om det handlat om form, reklam, projekt eller foto.

Hur ser du på framtiden som bildskapare?
-Den ser bra ut. Ju mer bilder som används, desto viktigare blir det att bilderna fungerar och blir rätt. Bilder som inte används är lite som det där trädet som faller i skogen när ingen är där, om man pratar beställda bilder av en kund vill säga. Mer konstnärliga saker kan jag inte riktigt uttala mig om.
En av de viktigare sakerna fotografer har till sin uppgift är som så många andra yrken, att utbilda kunden. Kan man lära sina kunder att uppskatta och använda bra bilder kommer de fortsätta att anlita proffs. Men de måste förstå att det gör nytta, annars blir det svårt att motivera valet av någon dyrare istället för generiska bildbanksbilder (som iofs ofta håller väldigt hög kvalité och fungerar till mycket).

Vilken idag verksam fotograf skulle du vilja möta om du fick möjlighet och varför?
-Vet faktiskt inte, har nog inga direkt idoler. Tycker Strobist (David Hobby) är otroligt duktig på att kommunicera, men bildmässigt strävar jag nog mer åt Miller Mobley (http://millermobleyblog.com) och Dan Winters (http://danwintersphoto.com) när jag har möjlighet.
Det vore kul att göra saker i stil med Jill Greenbergs (http://www.jillgreenberg.com), men jag arbetar oftast i betydligt mindre sammanhang och därmed också betydligt mindre budget.

Vad skulle du då fråga henne/honom?
-Säkert en massa ljustekniska saker, om jag fick bestämma skulle det vara lag på att ha ett ljussättningsdiagram till varenda bild där man har använt studioblixtar. Men så kommer det säkert aldrig bli :)

Vill du veta mer om Stefan Tell så kolla in hans webbplats och Facebooksida här:
www.stefantell.se
Fotograf Stefan Tell

Bild: Självporträtt, Stefan Tell